TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Vliegveld Gilze-Rijen

Het vliegveld in Gilze-Rijen, voor de Duitse bezetter "Fliegerhorst Gilze-Rijen", was tijdens de mobilisatie 1914-1918 in de Eerste Wereldoorlog voor militaire doeleinden in gebruik.
Kort voor de Tweede Wereldoorlog werd het uitgebreid met het burgervliegveld Nerhoven.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden het militaire en het burgervliegveld door de Duitse bezetter samengevoegd en ze voegden er nog een groot stuk grondgebied aan toe.
In mei 1940 voegden de Duitsers vliegveld Nerhoven en Molenheide samen, legden drie betonnen startbanen aan met steen aangevoerd via de haven in Dongen en plaatsten luchtafweergeschut rondom het vliegveld. Ook rooiden ze complete bossen en monumentale bomen langs de Rijksweg, namen 27 huizen en boerderijen in beslag in de Haansberg en op Verhoven en sloopten deze omdat ze in de weg stonden.
Al in september 1940 gingen op Fliegerhorst Gilze-Rijen de eerste vliegtuigen de lucht in. Waarschijnlijk was alles minutieus vanuit Duitsland voorbereid, gezien de snelheid van het project.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Vliegvelden in oorlogstijd

51.569174, 4.930237

De laarzen die Prins Bernhard was vergeten, zijn in Gilze-Rijen bewaard, waar de geschiedenis

28jul

De laarzen die Prins Bernhard was vergeten, zijn in Gilze-Rijen bewaard, waar de geschiedenis

RIJEN - Als Tinus Konings begint te praten, is er bijna geen stoppen meer aan. Van de helikopter die een rol speelde in een James Bond-film tot de bomkraters uit Tweede Wereldoorlog; in De Traditiekamer op vliegbasis Gilze-Rijen vertelt hij er vol enthousiasme over.

Lees meer

Maria 'Mie' Maas hielp dwangarbeiders bij vliegbasis Gilze-Rijen ontsnappen

dec2019

Maria 'Mie' Maas hielp dwangarbeiders bij vliegbasis Gilze-Rijen ontsnappen

Maria 'Mie' Maas woont met haar man aan de Heideweg in Molenschot, vlakbij vliegbasis Gilze-Rijen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het een van de grootste vliegvelden van Europa. In 1943 en 1944 zijn er met regelmaat gevangenen uit Kamp Vught aan het werk. Voor een aantal van hen is Mie Maas een reddende engel. Ze helpt de gevangenen na hun ontsnapping.

Lees meer