Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Vliegveld Gilze-Rijen

Het vliegveld in Gilze-Rijen, voor de Duitse bezetter "Fliegerhorst Gilze-Rijen", was tijdens de mobilisatie 1914-1918 in de Eerste Wereldoorlog voor militaire doeleinden in gebruik.
Kort voor de Tweede Wereldoorlog werd het uitgebreid met het burgervliegveld Nerhoven.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden het militaire en het burgervliegveld door de Duitse bezetter samengevoegd en ze voegden er nog een groot stuk grondgebied aan toe.
In mei 1940 voegden de Duitsers vliegveld Nerhoven en Molenheide samen, legden drie betonnen startbanen aan met steen aangevoerd via de haven in Dongen en plaatsten luchtafweergeschut rondom het vliegveld. Ook rooiden ze complete bossen en monumentale bomen langs de Rijksweg, namen 27 huizen en boerderijen in beslag in de Haansberg en op Verhoven en sloopten deze omdat ze in de weg stonden.
Al in september 1940 gingen op Fliegerhorst Gilze-Rijen de eerste vliegtuigen de lucht in. Waarschijnlijk was alles minutieus vanuit Duitsland voorbereid, gezien de snelheid van het project.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Vliegvelden in oorlogstijd

51.569174, 4.930237

Maria 'Mie' Maas hielp dwangarbeiders bij vliegbasis Gilze-Rijen ontsnappen

dec2019

Maria 'Mie' Maas hielp dwangarbeiders bij vliegbasis Gilze-Rijen ontsnappen

Maria 'Mie' Maas woont met haar man aan de Heideweg in Molenschot, vlakbij vliegbasis Gilze-Rijen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het een van de grootste vliegvelden van Europa. In 1943 en 1944 zijn er met regelmaat gevangenen uit Kamp Vught aan het werk. Voor een aantal van hen is Mie Maas een reddende engel. Ze helpt de gevangenen na hun ontsnapping.

Lees meer

Leven en sterven in schaduw vliegveld Gilze en Rijen in WOII

dec2018

Leven en sterven in schaduw vliegveld Gilze en Rijen in WOII

GILZE EN RIJEN - Heemkring Molenheide werkt aan een documentaire over de dramatische gevolgen van de aanwezigheid van een vliegveld in de gemeente tijdens de Tweede Wereldoorlog. De eerste beelden maken grote indruk. ,,We hebben veel te vertellenĒ, zegt voorzitter Bert Wagemakers.

Lees meer