TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Kogelinslagen 1e Drift Spilsluizen

Tijdens de bevrijding van de stad Groningen in april 1945 is er zwaar gevochten om de bezetter te verdrijven. Sporen hiervan zijn nog steeds zichtbaar. Vanuit de Nieuwe Ebbingestraat werd gevochten om de Ebbingebrug en de Boteringebrug; belangrijke verbindingen naar onder andere het Scholtenhuis. Op de hoek van het pand aan de 1e Drift Spilsluizen zijn nog duidelijk de kogelinslagen zichtbaar.

De granaatinslagen zijn van een PIAT antitankwapen. De PIAT werd afgevuurd vanaf een brandgang aan Spilsluizen. In de 1e Drift heeft een FLAK vierling gestaan en werd door de PIAT uitgeschakeld. De FLAK vierling stond eerder aan Oude Ebbinestraat voor Ebbinebrug, maar het werd voor de Duitsers te heet onder de voeten door inkomende Canadese tanks. Vervolgens verplaatste de Duitsers de FLAK vierling naar 1e Drift, een steeg. Hierdoor hadden zij dekking aan beide kanten. De FLAK vierling was aan het vuren op de Ossenmarkt. Vervolgens werd het uitgeschakeld door een PIAT.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)