TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Executies Saint-Amand-Montrond

In het centrum van Saint-Amand-Montrond bevindt zich tegen een muur een oorlogsmonument met de volgende tekst in het Frans:

"Ici le 8 juin 1944 ont été fusilles nos compatriotes. La douceur de vivre, la douleur de savoir. Que nos frères sont morts pour que nous vivons libres."

Vertaald:

"Hier werden op 8 juni 1944 onze landgenoten gefusilleerd. De zoetheid van het leven, het verdriet van de kennis dat onze broeders zijn vermoord zodat wij kunnen leven in vrijheid."

Onderdeel van de gedenkplaats is ook een monument dat dertig jaar na de bevrijding van de Duitse concentratiekampen werd opgericht. Verder bevinden zich aan de muur plaquettes met daarop de namen van Joodse burgers die het slachtoffer werden van de nazi’s. 71 Joden uit de stad werden in de nacht van 21 op 22 juli 1944 gearresteerd door de Gestapo. 36 van hen werden op 24 juli en 8 augustus 1944 door de SS levend in putten in Guerry gegooid, ongeveer dertig kilometer verderop, waarin ze stierven.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kevin Prenger
  • Foto's: Coen Prenger

46.725045, 2.506594