TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Kardinaal de Jong Sint Clementskerk

De plaquette voor kardinaal De Jong is opgericht ter nagedachtenis aan Zijne Eminentie Johannes de Jong, die tijdens de Tweede Wereldoorlog leiding gaf aan het kerkelijk verzet tegen de bezetter.

Kardinaal De Jong trad bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog al spoedig op als leider van het kerkelijk verzet tegen het nationaal-socialisme en liet in 1941 de bestaande veroordeling van de NSB in verscherpte vorm van alle kansels herhalen. In samenwerking met de protestantse voormannen werd het kerkelijk verzet ontwikkeld, waarbij prof. Titus Brandsma een voorname rol heeft gespeeld. Door zijn standvastige houding tegenover de bezetter kreeg aartsbisschop De Jong de bijnaam 'IJzeren Jan'. Na de oorlog werd de kardinaal geëerd met het Grootkruis van de Nederlandse Leeuw. Bijna 70 jaar oud stierf hij in Amersfoort en werd hij begraven op de R.K. begraafplaats 'Sint-Babara' in Utrecht.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

53.446697, 5.778302