TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Butte de Warlencourt 1916

Dit monument herdenkt de slag om Butte de Warlencourt in 1916. De slag werd door de Duitsers gewonnen.

Duitse troepen bouwden diepe loopgraven in de Butte en omringden het met verschillende hindernissen van prikkeldraad, waardoor het een formidabele verdedigingslinie werd. Het uitzicht vanaf de Butte domineerde de nieuwe Britse frontlinie en werd door de Duitsers gebruikt voor artillerieobservatie.
Van 1-20 oktober 1916 was de Butte de Warlencourt het onderwerp van verschillende aanvallen door het Britse leger, die kostbare mislukkingen waren. Aanvallen in november werden ook afgeslagen. Een Australische divisie bezette de Butte op 24 februari 1917, tijdens de Duitse terugtocht naar de Hindenburglinie. De Butte werd op 24 maart 1918 heroverd door de Duitsers. Op 26 augustus 1918 werd de Butte voor de laatste keer heroverd door een Britse divisie.

Het bezoek aan deze Butte is niet zonder gevaar. Er wordt geadviseerd om op het aangelegde looppad te blijven omdat hier in de omgeving nog veel onontplofte granaten liggen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz + Jan van den Bos
  • Foto's: Koos Winkelman (1, 2, 3), Jan van den Bos (4, 5)