TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Thies Jan Jansen

Thies Jan Jansen (‘Fokko’) woonde en werkte als zelfstandig landbouwer in Weiwerd.
Eind 1941 raakte hij door Wim Speelman – de verloofde van een nicht – betrokken bij de verspreiding (en het vervoer van Amsterdam en Utrecht naar Groningen) van het illegale blad Vrij Nederland. Als lid van de OD hield hij zich bezig met het oprichten van afdelingen en organiseerde hij een koeriersverbinding tussen Groningen en het Algemeen Hoofdkwartier van de OD in Amsterdam. Daarnaast was hij betrokken bij het onderbrengen van onderduikers op het Groninger platteland.
In het kader van de spionagegroep Zwaantje verzamelde hij informatie over militaire objecten en werkte hij samen met onder meer H.P. Hos uit Haarlem en elektricien L. Edens uit Delfzijl. Toen zijn OD-activiteiten bekend raakten, dook Jansen eind mei 1942 zelf onder (terwijl op zijn boerderij een bedrijfsleider werd aangesteld). Als gevolg van verraad werden Speelman en hij op 9 december 1942 tijdens een VN-vergadering in het Parkhotel in Amsterdam door de Sipo aangehouden. Bij fouillering werden een revolver en veertien patronen op Jansen gevonden. Na gevangenschap in het Oranjehotel in Scheveningen (december 1942–september 1943) en kamp Vught (september–31 december 1943), werd hij medio januari 1944 in Den Haag in het Tweede Vrij Nederland-proces ter dood veroordeeld en op 11 mei 1944 gefusilleerd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)