Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Monument 'Circus 157'

Circus 157 was de codenaam voor de geallieerde luchtaanval op het Franse Rijsel (Lille) op 5 mei 1942. Rond 15:30 barst boven Heuvelland een luchtgevecht los. Een groepje Britse Spitfire's en een groepje Duitse FW-190's jachtvliegtuigen, beschoten elkaar. Kogels en hulzen vliegen in het rond, terwijl er op de grond paniek is uitgebarsten onder de Heuvellandse bevolking.

Vijf geallieerde piloten kwamen bij dit gevecht om het leven. Het toestel van Karel Pavlik stortte neer op de flanken van de Kemmelberg. Enkele ogenblikken later viel Sergeant Ribout ter pletter in Nieuwkerke, toen hij uit zijn kist sprong met een defecte valscherm. Stacey Jones stortte wegens motorproblemen boven de Provense wijk Couthof neer. De Belgische flight commander Baudouin de Hemptinne word in de rug door een kogel getroffen. Toch kon hij zijn Spitfire neer zetten op de grond in het gehucht "De Wulf" in Dranouter. Hij overleed enkele ogenblikken later aan zijn verwondingen.

In de Lettingstraat ter hoogte van huisnummer 40 in Dranouter, op de Monteberg, werd een monument opgericht ter ere van Pavlik en op het dorpsplein van Dranouter ter ere van Hemptinne.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Rino Deltombe
  • Foto's: Tom Van Heuverswyn