TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Maxime Guillot

Dit monument herdenkt Maxime Guillot, die door de Gestapo werd vermoord op 29 januari 1944.

Maxime Guillot , geboren op 1 januari 1900_in Bruailles ( Saône-et-Loire ) en doodgeschoten in Dijon op29 januari 1944

Wanneer de oorlog uitbreekt in september 1939, wordt Maxime Guillot gemobiliseerd in de werkplaatsen van Dijon-Perrigny. Na de wapenstilstand van 22 juni 1940 nam hij terug de uitbating waar van zijn café-restaurant "Le Grand Saint Vincent" in Chenôve. Hij gebruikt het café om gevangenen, die ontsnapt waren uit het kamp van Longvic naar het vrije Frankrijk te smokkelen.

Vanaf 1941 onderhield hij contacten met elementen van de Franse weerstand en het spoorwegverzet. In juni en juli 1943 onder het pseudoniem "Julien" begon hij samen met de "Charlie group" sabotage van de telecommunicatie - infrastructuur te organiseren en te leiden .

Hij trad toe tot het Air Operations Office (BOA) van "Region D" (Côte d'Or, Haute-Marne, Haute-Saône, Doubs, Territoire de Belfort, noordelijke Jura en Saône-et-Loire) waar hij de operaties leidde in Saône-et-Loire.

Benoemd tot officier in de Franse verzetsbeweging, werd hij gezocht door de Gestapo. Tweemaal wist hij te ontsnappen, in november en december 1943, maar hij raakte gewond in januari 1944.Hij weet te ontsnappen onder het vuur van Gestapo-agenten, schiet een Duitser neer met een revolver en verwondt een ander. Hij komt er geblesseerd uit aan het been.

Opgejaagd en intens opgespoord door de Duitsers, werd hij vijftien dagen later betrapt, vermoedelijk verraden, op 29 januari in Dijon, na een ontmoeting met BOA-leden in Café Brocot,in de rue Condorcet. Omsingeld schoot hij twee Duitsers neer, maar raakte gewond aan de benen en buik. Dan schiet hij zich met de laatste kogel van zijn revolver in het hoofd om aan marteling te ontkomen, nadat hij een strategisch document van het verzet heeft ingeslikt .

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries + Rudi Triki
  • Foto's: Rudi Triki

47.321249, 5.034053