TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fort van Tournoux

Het ambitieuze bouwplan voor het Fort van Tournoux is van de hand van divisiegeneraal Benoit Haxo en het dateert uit december 1839. Tussen 1840 en 1843 werden de twee noodzakelijke toegangswegen aangelegd. De eigenlijke bouwwerkzaamheden startten in 1843 en duurden tot 1865, hoewel er na 1865 tot in 1989 ook nog heel aanpassingswerken werden uitgevoerd. Het fort bestaat uit drie onderdelen: Batterij 12, Fort Moyen (Fort Grouchy) en Fort Supérieur. Helaas zijn deze bouwwerken al meerdere jaren niet meer toegankelijk voor het publiek, zelfs niet onder toezicht van een gids. Wat momenteel wel toegankelijk is met een gids, is de Batterie des Caurres. Dit hoger gelegen fort is een onderdeel van de fortengordel van Tournoux, maar het behoort niet van tot het eigenlijke Fort van Tournoux.

Wat betreft de drie dagen durende Italiaanse aanval op het fort in juni 1940. Tussen de Italiaanse oorlogsverklaring van Benito Mussolini (op 10 juni 1940) aan Frankrijk en de wapenstilstand aan het Alpenfront (25 juni 1940) werd de Franse Alpenlinie (onderdeel van de Maginotlinie) nergens doorbroken. Het Fort van Tournoux ligt in vogelvlucht op zowat 8km achter deze linie?

De enige vuurdoop van het Fort van Tournoux vond plaats op 4 december 1944. De Duitsers (die in de moderne en comfortabele fortificaties van de Maginotlinie verbleven langs de Col de Larche) lanceerden een offensief op het Fort Superiéur de Tournoux. Deze aanval werd verijdeld door de Marokkaanse artillerie.

Het was pas na de bevrijdingsoffensieven van Amerikaanse en Franse troepen in april 1945 dat de Duitsers hun heil kozen in de vlucht naar de Italiaanse Po-vlakte. Dit gebeurde op 25 april 1945, slechts twee weken voor de Duitse capitulatie.

Het fort tegenwoordig:
Het fort van Tournoux is tegenwoordig open voor het grote publiek.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz & Patrick Desmet (gids Fort van Tournoux)
  • Foto's: László Szeder

44.469722, 6.752778