TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Lions

Deze plaquette op de toren van de N.H. Kerk herdenkt de inwoners van Lions die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog.

Inval boerderij Reitsma in Lions

Pieter Reitsma
Lid verzet behorend tot de LO-Baarderadeel. Reitsma verspreidde illegale lectuur, deed aan huisvesting van onderduikers en zamelde gelden in voor de LO. Bij een huiszoeking naar illegale werkers is hij op 25 mei 1944 gearresteerd. Bij hem werd de ondergedoken verzetsman Hendrik Jacob Lever (26 december 1923 Groningen) ontdekt. Via het huis van bewaring in Leeuwarden is Reitsma naar Vught getransporteerd. Samen met Lever en twaalf andere noordelijke, voornamelijk Friese verzetsstrijders werd Reitsma op 18 augustus 1944 gefusilleerd. Zijn naam staat op een gedenksteen in de Nederlands Hervormde Kerk van Lions. Voorts wordt zijn naam vermeld op de herdenkingswand in het Nationaal Monument en het gedenkteken op de fusilladeplaats.

Hein Schukken
Buurman Hein Schukken, steunde deze actie van verzet.
Waarschijnlijk is tijdens dit verhoor de naam Schukken gevallen, want ook de buurman van Reitsma werd opgepakt en naar Leeuwarden overgebracht. Op 17 augustus werden de gevangenen op transport naar kamp Vught gezet, waar Reitsma en Lever de volgende dag werden gefusilleerd. Vier dagen later werd ook Schukken in het kamp door de bezetter geëxecuteerd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries en Haintje Kuipers
  • Foto's: Haintje Kuipers