TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Operatie Frankton

Dit monument herdenkt Operatie Frankton, een aanval door Royal Marines op de haven van Bordeaux, van 7 tot 12 december 1942.

De 10 Royal Marines gingen per tweetal in kano's vanuit de onderzeeŽr HMS Tuna voor een aanval op handelsschepen met vitale Duitse oorlogsvoorraden in de haven van Bordeaux 110 kilometer verderop aan de Gironde.

Drie kano's gingen op de tocht naar Bordeaux verloren, maar de twee die de havens van Bordeaux wel haalden hebben aanzienlijke schade veroorzaakt door middel van mijnen. Van de 10 Royal Marines zijn er twee verdronken, zes gevangen genomen en geŽxecuteerd. Twee zijn er met behulp van het verzet via Spanje in Engeland teruggekomen. De mannen kregen door hun actie met de kano's de bijnaam de "Cockleshell Heroes"

Het monument herinnert niet alleen de 10 Royal Marines, maar ook de bemanning van HMS Tuna die het risico hebben genomen om met hun onderzeeŽr dicht bij de monding van de Gironde de mannen van boord te laten gaan.

De 10 Royal Marines waren:
- H.G. "Blondie" Hasler.
- James Conway.
- William Mills.
- Robert Ewart.
- Albert Laver.
- George Sheard.
- John Mackinnon.
- Samuel Wallace.
- William Sparks.
- David Moffatt.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries en Jimmy Hilgen
  • Foto's: Jimmy Hilgen