TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Mariakapel op de Vestingen

Op de Vestingen,staat een kapelletje die in de volksmond gekend is als het "Mariakapelletje".

Het werd opgericht als dank aan de bevrijding op 6 september 1944, door de 1e Poolse Pantserdivisie. Achteraan op het kapelletje staat 3-9-1944 vermeld in een vierkant. In het kapelletje staat Moeder Maria met Jezus in haar armen met het onderschrift "Dank aan O.L. Vrouw". Onder het raampje, staat nog eens het onderschrift "Moeder zegen ons" vermeld.

Het kapelletje staat op het einde van de Kanonweg (Een hellende weg die voor de Eerste Wereldoorlog werd gebruikt om de kanonnen op de vestingen te trekken.), ter hoogte van Aalmoezeniersstraat 2. Bovendien staat het kapelletje langs de Vestingeroute en de Westtoer, tussen knooppunt 63 en 64.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Rino Deltombe
  • Foto's: Rino Deltombe

Gerelateerde boeken

Van paardenwagen tot tank
  • Artikel door Peter Kimenai
  • Geplaatst op 1 mei 2013

Maczek, Stanislaw

Stanislaw Wladyslaw Maczek was een Poolse generaal die in het begin van de Tweede Wereldoorlog het commando voerde over de enige gemotoriseerde divisie van het Poolse leger. Na de val van Polen ontsnapte hij naar Frankrijk waar hij een nieuwe gemotoriseerde divisie oprichtte. Na de val van Frankrijk richtte hij in Groot-BrittanniŽ de Eerste Poolse Pantserdivisie op, waarmee hij een grote bijdrage leverde aan de geallieerde overwinning in West-Europa. Maczek was bijzonder geliefd bij zijn manschappen en werd na de bevrijding van West-Europa op handen gedragen door de Franse, Belgische en Nederlandse bevolking. Hij werd echter nogal onderschat door zijn geallieerde medestrijders.