TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Museum De Roos Geertruidenberg

Museum de Roos is gevestigd in een pand uit de 16e eeuw. Het museum is gewijd aan de historie van Geertruidenberg en de kernen Raamsdonk en Raamsdonksveer, waarmee het één gemeente vormt. Het museum besteedt o.a. aandacht aan ruim 700 jaar aan oorlogen, belegeringen en bezettingen in en rond Geertruidenberg in de jaren voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog.

In de achterkelder zijn twee dubbelzijdige tentoonstellingspanelen ingevuld met onderwerpen over de Zuiderwaterlinie en de Franse belegeringen van Geertruidenberg in 1793 en 1795. Een tweetal fraaie maquettes van deze belegeringen en o.a. een originele Franse militaire kaart uit 1795 van de belegering in dat jaar maken deel uit van de collectie van de Bergse geschiedenis tijdens de Eerste Coalitieoorlog (april 1792 – oktober 1797).

Op de begane grond bevinden zich twee schilderijen van Mari ten Cate (1831 - 1910) die het in brand schieten van de huizen op het "Veer" in 1795 weergeven.

Een fraaie maquette van de vesting Geertruidenberg anno 1741 maken de collectie over de Eerste Coalitieoorlog compleet.

Voor de actuele bezoekersinformatie, moet u contact opnemen met het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Museum de Roos
  • Foto's: Peter Schipper