TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Indisch Leger

Het monument werd in maart 2011 onthuld voor de gesneuvelde Indiase soldaten in WOI in Vlaanderen en Noord-Frankrijk. Het monument is een voorstelling van het Nationale Symbool van India, 4 leeuwen waarvan er 3 zichtbaar zijn. Ze symboliseren kracht, moed, trots en vertrouwen. Het monument is een vervanging voor de herdenkingssteen uit 2002 die op het grasveld boven de Menenpoort stond.

Meer dan 130.000 soldaten van het Indiase Korps zijn toen ingezet aan het Westelijke Front. In september 1914 kwamen ze in Marseille aan land en vanaf begin november 1914 ingezet bij de 1ste Slag bij Ieper. In april 1915 namen ze deel aan de 2de Slag bij Ieper. Ze leden zware verliezen ten gevolge van gifgas en artillerie beschietingen.

De Indiase ambassade vond het toepasselijker de kleine herdenkingssteen te vervangen door een nieuw monument voor de belangrijke bijdrage van het Indiase Korps in WOI. Ieder jaar op 12 november is er een herdenkingsplechtigheid.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Mia van den Berg
  • Foto's: Jhonny Bastiaensen (1), Mia van den Berg (2, 3, 4, 5)