TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Russisch Massagraf ROA Praag

In dit massagraf op de begraafplaats Zidovské in Praag rusten 187 ROA (Roesskaja Osvoboditelnaja Armija: Russisch Bevrijdingsleger) soldaten die omkwamen tijdens gevechten om Praag in 1945. Onder hen bevinden zich:
- Generaal Vladimír J.Bojarskij (?-1945)
- Generaal Michail M.Sapovalov (1901-1945)

En een Duitser:
- Major Karl-Ludwig Ottendorf (1899-1945)

De ROA werd opgericht door Russische officieren in Duits krijgsgevangenschap om Rusland te bevrijden van de Stalinistische regering en daarmee dus ook het Communisme. Tijdens de Praag opstand van 1945, werd de ROA ingezet door het Duitse leger. In het heetst van de strijd keerden de ROA soldaten zich tegen hun voormalige kameraden: de Duitsers en gooiden het op een akkoordje met het Praagse verzet. Dit akkoord hield in dat zolang de ROA mee vocht met het verzet, zij (het verzet) de voormalige sovjet soldaten met rust zouden laten. Op een gegeven moment vond het gros van de ROA het te heet onder de voeten en besloot de stad te ontvluchten richting het westen. Dit allemaal om een Russische krijgsgevangenschap te voorkomen. Echter werden de meeste van hen door de Amerikanen uitgeleverd aan het Rode Leger, die hen vervolgens of in de bossen rondom Praag executeerde of naar de Goelag kampen stuurde.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz
  • Foto's: Stefan van History Hustle [YouTube]