TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Essener Straße 18-20

Deze Stolpersteine (ook wel Struikelstenen genoemd) herdenken:
Hermann Perlstein
Grete Perlstein
Ingeborg Perlstein
Ursula Perlstein
Robert Perlstein

Hertha Perlstein

Walter Perlstein
Hedwig Perlstein
Reha Perlstein

---
Hermann en Grete Perlstein en hun twee kinderen Ursula en Ingeborg werden gedood in Auschwitz. Volgens de stolperstein kwam jongste kind Robert een jaar later in Riga om, maar volgens andere bronnen kwamen ze alle 5 in Auschwitz om.

Walter Perlstein was een verkoper en voetbalscheidsrechter. In de eerste jaren na 1944, toen Walter nog steeds scheidsrechter mocht zijn bij wedstrijden, werd Walter vaak aangevallen om zijn besluiten. Hij, zijn vrouw Hedy en hun dochter Reha werden gedeporteerd en vermoord in Riga. Reha was de jongste persoon op transport naar Riga, met 14 maanden oud.

Hertha Becker was Walter Perlstein's zus. Het is onduidelijk of zij omkwam in KZ Stutthof of KZ (Natzweiler-)Struthof.

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd en meestal vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, messing plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden en dorpen, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries & Anne Palmer
  • Foto's: Jens-Erik Janke

51.659532, 6.963925