TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Duitse Bunker Noarderleech

In 1940 werd het Noarderleech als oefengebied voor de Fliegerhorst in Leeuwarden door de Duitsers in gebruik genomen. Deze bunker is in 1941 gebouwd als observatiepost tijdens de oefen bombardementen en beschietingen van de Luftwaffe. De wanden zijn meer dan 50 cm dik en de verhoogde vloer zorgde ervoor dat de observatie post droog bleef tijdens overstromingen van het buitendijks gebied. De Luftwaffe bouwde ook twee grote houten scheepsmodellen die als oefen doelwit fungeerden.

In de buurt van de bunker storte op 16 juli 1943 een Messerschmitt Bf 109 "Gelbe 3" neer door een besturingsfout van de pilot. Het vliegtuig drong door zijn snelheid diep in de zachte grond van het buitendijks gebied. Zowel piloot als vliegtuig zijn nooit geborgen. De crashlocatie is het enige nog bestaande Luftwaffe veldgraf in Friesland. In de jaren zeventig is het houten gedenkteken verwijderd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Gerrit Gerlofsma
  • Foto's: Gerrit Gerlofsma