TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Würzburger Straße 15

Deze Stolperstein / Struikelsteen herdenkt:
* Sigmund Ernst, geboren 1902, gedeporteerd 1942 Auschwitz, vermoord 4 september 1942.

De naam "Sigmund Ernst" komt niet voor in Yad Vashem of de USHMM-databases. In Yad Vashem is "Ernst Sigmund" geboren in Scheinfeld en vermoord in Auschwitz op 4 september 1932. Ze zijn waarschijnlijk dezelfde persoon.

Ernst Sigmund werd geboren in Scheinfeld. Hij en Käthe Kaufmann trouwden in 1925. Ze vluchtten in 1933 naar Nederland met hun twee jonge kinderen Kurt Sigmund (1 jaar) en Liselotte Sigmund (4 jaar) en woonden op verschillende plaatsen in dat land, waaronder in Bussum waar Ernst's moeder, Netta Sigmund, sloot zich een tijdje bij hen aan in 1940. Ernst had een onderduikadres gevonden in Huizen, NL en had daar voorafgaand aan hun verhuizing wat bezittingen meegenomen. Maar de dag voordat ze van plan waren te verhuizen, werden ze gearresteerd en eerst naar Westerbork en later naar Auschwitz gebracht. Käthe / Kätchen en de kinderen werden dezelfde dag vermoord in Auschwitz - 12 augustus 1942. Ernst overleefde daar nog 3 weken. Zijn moeder, die ook meerdere keren verhuisde, ontsnapte niet: ze werd in maart 1943 in Sobibor vermoord.

Andere stolpersteine ​​zijn geplaatst voor Ernst, zijn vrouw en hun 2 kinderen bij
[towid] 39598, Neumarkt 10 [/ towid] in Worms, Duitsland.

Deze koperen plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd en meestal vermoord zijn door de Nationaal-Socialisten. In de kleine, koperen plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn gestanst.

In veel andere steden en dorpen, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

49.664072, 10.461172