TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument van La Madeleine

Het kapelletje la Madeleine is een oud leprozenhuis wat dateert uit de 14e eeuw. De overblijfselen werden in 1974 geclassificeerd tot een historisch monument en werd in 1988 verworven door de stad Saint-Lô. De restauratie werkzaamheden begonnen meteen en werden in 1994 afgerond.

Bij de voorbereidingen van de 50e herdenking van D-Day bedacht het gemeentebestuur het kapelletje te benoemen tot een monument ter ere van de soldaten van de Amerikaanse 29th Infantry Division "Blue and Gray" en de 35th Infantry Division "Santa Fe", die zo bitter hadden gevochten voor de bevrijding van de stad. Het monument werd in mei 1995, in aanwezigheid van een groep veteranen van de 29th Infantry Division plechtig ingewijd.

Binnen kunt u foto's, plaquettes en voorwerpen zien die verwant zijn met de bevrijding van de stad, maar ook veel geschonken persoonlijke voorwerpen die behoren tot de veteranen.

Het Monument van la Madeleine is geopend vanaf het eerste weekend in juli t/m de Europese Open Monumentdagen (Heritage Days) half september.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kees Jan Koster
  • Foto's: Kees Jan Koster

49.115572, -1.060578