TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Jan Eisenga

Het monument voor Jan Eisenga herinnert de inwoners van Gorredijk aan de schoolmeester die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter is gefusilleerd.

Jan Eisenga werd geboren op 11 maart 1908 in Kortezwaag. Als hoofd van de openbare lagere school in Gorredijk wilde hij in verband met de april-meistaking in 1943 zijn school na de paasvakantie gesloten houden. Hij drong er bij zijn collega's op aan hetzelfde te doen en solidair te zijn met de stakende boeren en ambtenaren. Eisenga werd gearresteerd en naar het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst aan het Zaailand in Leeuwarden gebracht. Hij werd op 5 mei 1943 bij de oude schietbaan aan het Kalverdijkje te Leeuwarden gefusilleerd. Zeer waarschijnlijk waren er nog twee slachtoffers: Broer de Witte uit Westhem en Bauke de Vries uit Oudega. De stoffelijke overschoten van de drie mannen zijn nooit gevonden. In Gorredijk is een straat naar Jan Eisenga vernoemd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

53.001947, 6.063334