TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Plaquette Don Pietro Pappagallo

Deze plaquette herdenkt Don Pietro Pappagallo, een Italiaanse antifascist en een van de slachtoffers van het bloedbad van Fosse Ardeatine op 24 maart 1944.

Don Pietro Pappagallo verhuisde in 1925 naar Rome en was daar een actief lid van de geestelijkheid. Tijdens de Duitse bezetting maakte hij deel uit van het verzet en hielp hij mensen die door het Reich werden gezocht, waaronder partizanen, soldaten, bondgenoten en joden. Hij produceerde onder meer valse papieren voor mensen die ze nodig hadden. Hij werd gearresteerd en twee maanden in de gevangenis vastgehouden, waar hij geestelijke troost en voedsel bleef aanbieden aan medegevangenen. Vervolgens, op de middag van 24 maart, werden hij en 4 anderen per vrachtwagen naar de Fosse Ardeatine gebracht. Hij was de enige priester van de 335 die werden geŽxecuteerd als vergelding voor de dood van 33 Duitsers die de dag ervoor waren omgekomen bij een partizanenaanval.

In 1998 kende de Italiaanse president don Pietro Pappagallo postuum de Medaglia d'oro al merito civile (gouden medaille voor burgerlijke verdienste) toe. Als priester van het bisdom Rome werkte hij tijdens de Duitse bezetting ijverig in de clandestiene strijd en gaf hij zichzelf royaal om joden, deserteurs, antifascisten en bondgenoten tijdens de vlucht te helpen, hen te helpen zich te verbergen en zich op te frissen. Verraden, werd hij overgedragen aan de Duitsers en offerde hij zijn leven op met sereniteit van ziel, een teken van het geloof dat altijd zijn weg had verlicht. "

Vertaling van de plaquette aan de muur is:

In dit huis scheen in de donkere tijd van de nazi-bezetting het licht van het genereuze hart van don Pietro Pappagallo.
Terlizzi (Bari) 28-6-1888
Rome Ardeatine Caves 1944/03/24
Hij ontving met liefde de vervolgden van elk geloof en elke toestand tot aan de opoffering van zichzelf. Hij viel in het ultieme teken van verlossing en de vergeving van god.
De stad Rome herinnert zich op de 53ste verjaardag van het bloedbad dat degenen die stierven voor vrijheid de levende zaden zijn van een betere mensheid.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)