TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Locatie Aanslag 23 maart 1944, Rome

Op 23 maart 1944 voerde de verzetsorganisatie Comitato de Liberazione Nazionale (CLN) een aanslag uit op het de 11e Kompagnie, 3e Bataljon van het SS-Polizei-Regiment "Bozen" in de Via Rasella. In de via Rasella werd bij huisnummer 156 een vuilniskar met een bom tot ontploffing gebracht en ter hoogte van de Via Boccaccio vuurden verzetstrijders. Van bovenaf de straat, vanuit de via Quattro Fontaine werden handgranaten gegooid. Totaal zouden 33 Duitse SS-politieagenten bij de aanslag de dood vinden.
Deze aanslag zou leiden tot de massamoord van Fosse Ardeatine. Nog steeds zijn restanten van de schade te zien.

Foto1: Historische foto na de aanslag (Bron: Bundesarchiv).
Foto 2: Huisnummer 156 waar de bomkar stond.
Foto 3: Schade aan de overzijde van Nr. 156.
Foto 4: Schade van het terugvuren door de Duitsers bij de Via Boccaccio.
Foto 5: Detail schade Via Boccaccio.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Wilco Vermeer
  • Foto's: Wilco Vermeer

Gerelateerde boeken

  • Artikel door Kevin Prenger
  • Geplaatst op 17 april 2005

Waffen-SS

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de manschappen van de Waffen-SS gevreesd vanwege hun meedogenloosheid, wreedheid en hun fanatieke vechtlust. Er ontstond een mythe rond de Waffen-SS als politiek elitekorps dat in haar strijd voor het nationaalsocialisme geen grenzen kende. Waffen-SSíers waren onvoorwaardelijk trouw aan Adolf Hitler en hun leiders, wat het SS-motto ďMeine Ehre heisst TreueĒ (mijn eer heet trouw) nog eens benadrukte. Toen na de oorlog de feiten over de Waffen-SS steeds meer de mythe verdrongen, bleek dat de Waffen-SS niet het politieke elitekorps was waarvoor het door velen werd aangezien.