Verteitigungsunterkunft 174 Tillburg - Vf3 MG rundum

De volledige naam van dit type was: Vf3 MG rundum (splittersicher, hoyerdecke).

Aanvangend op 10 juli 1940 werd een enorm vlak terrein van meer dan 200 hectare noordwestelijk van Audembert door de Luftwaffe verkend en interessant bevonden voor de vestiging van een vliegveld. Het kreeg nummer 233 toegewezen.

Op 15 juli 1940 arriveren de Stab en de I Gruppe van Jagdgeschwader 26 in Audembert. Op 21 juli landden twee andere Gruppen bij Marquise ((II Gruppe) en Caffiers (III Gruppe). Jagdgeschwader 26 zou deelnemen aan elke belangrijke fase van de Slag om Engeland.

Bij Audembert werden de velden gevorerd, gedraineerd en geëgaliseerd, om het zo voor de Messerschmitt 109 vliegtuigen mogelijk te maken om veilig op te stijgen en te landen. De vliegtuigen zelf werden onder bomen, tussen strobalen en onder camouflagenetten verborgen. De boerderijen in de omgeving werden door troepen bezet en talrijke houten gebouwen werden ernaast opgetrokken. Aldus was elk een Staffel gestationeerd bij de Le Breuil en de Le Colombier boerderijen. Bij de Warcove boerderij bevonden zich eveneens grote hangars waar de vliegtuigen onderhouden en gerepareerd konden worden. Flak posities werden in de buurt van de Les Grares boerderij en tussen Warcove en Audembert opgetrokken, terwijl de Geschwaderstab in de Le Colobier boerderij verbleef.

In november 1940 werd het terrein niet langer geschikt bevonden voor luchtoperaties, dankzij de de gestage regen en wind van de late herfst / vroege winter. Op 10 november werd met het terugtrekken van de vliegtuigen naar Abbeville begonnen.

Echter keerde Jagdgeschwader 26 in juni 1941 terug naar Audembert, ofschoon allen met zijn Stab. De Gruppen waren bij Clairmarais (I Gruppe) , Maldegem (II Gruppe) en Ligescourt (III Gruppe) gestationeerd.
In 1941 was de infrastructuur van het vliegveld significant verbeterd met betonnen garages voor de vliegtuigen, betonnen taxibanen en verbeterde hangars.

Een belangrijke verandering vond plaats in de lente van 1942 toen de Messerschmitts door Focke-Wulf 190 vliegtuigen werden vervangen. Ook werd er een belangrijk Luftwaffe communicatiecentrum bij de Le Colombier boerderij gestationeerd. Deze Flugmeldezentrale was, in feite, het hoofdkwartier van de 22. Flugmeldemesskompanie/Luftgaunachrichtenregiment Belgien-Nordfrankreich.
Om dit centrum te beschermen werden nabij de Colombier boerderij verschillende Vf3 MG bunkers gebouwd, als ook een netwerk van loopgraven.

In juni 1942 verliet Jagdgeschwader 26 Audembert voor St-Omer.

Op 25 maart 1943 waren er nog steeds twee Luftwaffe eenheden op de versterkte positie, toen tot Stützpunkt 179 "Tillburg" gecodeerd, present. Aanwezig was de 22. Flugmeldemesskompanie/Luftgaunachrichtenregiment Belgien-Nordfrankreich. Dit was een tamelijk grote eenheid, welke de leiding had over alle Luftwaffe radarstations tussen Calais en de monding van de Somme .

In april 1943 werd de naam veranderd in 10. Kompanie/Luftnachrichtenregiment 52. Een kleine defensieve strijdmacht was hier eveneens gelegerd: de Landesschützenzug 284/VI, verbonden aan de Fliegerhorstkommandantur Marquise.

In 1944 werd de versterkte positie nabij de Le Colombier boerderij gehercodeerd tot Verteidigungsunterkunft 147 "Tillburg".

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)