TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Widerstandsnest 175 Flamingo - Tobruk

Dit Widerstandsnest (zelfstandig infanteriesteunpunt) was onderdeel van de Duitse Atlantikwall.

Tegen het einde van 1941 en in 1942 werden verdedigingen gevestigd in nauwe wisselwerking met het radarstation op de nabij gelegen Mont de la Mottelette. Terwijl deze laatste bezet werd door de Luftwaffe, werd de Mont Malassis met name door het Heer bezet.

In 1943 werd de Mont Malassis opgenomen in de grotere versterkte positie Stützpunkt 191 "Flamingo", welke het gehele plateau bestreek.

De positie heeft zijn tactische functie te danken aan zijn hoogte, 58 meter boven zeeniveau, welke spectaculaire uitzichten op Wissant en de baai biedt. De positie biedt bescherming aan het Luftwaffe radarstation Wels op de Mont de la Mottelette, welke tegenover de weg D940 gesitueerd is.

In 1944 werd het Mont Malassis deel van de versterkte positie een onafhankelijke versterkte positie, genaamd Widerstandsnest 175" Flamingo". Belangrijke toevoegingen op dit punt waren de R612 flankeergeschut bunker en een klein zoeklicht voor het reeds aanwezige 20mm Flak geschut. De R612 verving feitelijk de Wellblech bunker en zijn open geschutsbedding. Het originele 5cm KwK werd dichter naar de D940 geplaatst en vervangen door een 7,5cm LAG in de R612 bunker. De versterkte positie was omgeven door het mijnenveld Kiefer.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)