TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Hildesheim

Dit monument herdenkt de inwoners van Hildesheim die zijn omgekomen in de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Oorlogsmonument op de Gelgenberg, Hildesheim.

Het monument herdenkt de soldaten van het 79th ‘Voigts Rhetz’ Infantry Regiment (3rd Hanoverian) die zijn omgekomen in de Eerste Wereldoorlog. Het werd in opdracht van en gefinancierd door de alumnivereniging van het regiment (Kameradschaftsbund der ehemaligen 79er) nadat ze ontevreden waren over de bestaande gedenktekens in Hildesheim. De bouw begon in 1938 en was. voltooid in 1939. De onthullingsceremonie op 11 juni werd bijgewoond door een grote menigte en hoewel de belangrijkste toespraak werd gehouden door de burgemeester van Hildesheim, was het monument alleen bedoeld als regimentsgedenkteken in plaats van als een monument voor de stad.

Er werd gekozen voor een locatie op de helling van de Galgenberg, in een klein park aan het einde van de paraderoute Feldstraße. Het monument is aan twee kanten en twee niveaus, met het belangrijkste erehof op de bovenste verdieping naar het oosten gericht ter hoogte van de huidige Mozartstraße. De baan vormt een platform van 14 meter lang en 4 meter diep. De inwijdingsinscriptie is opgenomen op een blok in het midden van de borstwering:
"Voor de 4165 kameraden van het Infanterieregiment von-Voigts-Rhetz' (3. Hannoveraan) nr. 79 die hun leven lieten in de Wereldoorlog 1914-1918. Dit monument is opgericht door de kameraadschapsfederatie van voormalige 79ers en de stad Hildesheim 1936-1939."

Deze borstwering is de bovenkant van een hoge keermuur die aan de westkant enkele meters naar beneden valt en in het midden versierd is met het kolossale standbeeld van een soldaat. Het lagere niveau is bereikbaar via paden aan de noord- en zuidzijde. De soldaat, staande op een hoge sokkel, is 5,7 meter lang en draagt ​​een overjas, een stalen helm en legt zijn handen op zijn geweer voor zich alsof hij op wacht staat. Zijn strakke houding en strenge uitdrukking moesten het ‘ideale’ beeld van een soldaat symboliseren. Het beeld werd aan de westkant geplaatst om naar het westfront te kijken, waar het regiment de grootste verliezen leed in WO I. Het monument was oorspronkelijk bedoeld om standbeelden van twee soldaten te hebben om de kameraadschap van het regiment aan te duiden, maar dit werd al snel veranderd in één soldaat om de kosten te drukken.

Deze borstwering is de bovenkant van een hoge keermuur die aan de westkant enkele meters naar beneden valt en in het midden versierd is met het kolossale standbeeld van een soldaat. Het lagere niveau is bereikbaar via paden aan de noord- en zuidzijde. De soldaat, staande op een hoge sokkel, is 5,7 meter lang en draagt ​​​​een overjas, een stalen helm en legt zijn handen op zijn geweren om zich ook op te wachten. Zijn strakke houding en strikte houding verbonden aan het ‘ideale’ beeld van een soldaat symboliseren. Het beeld werd aan de westkant geplaatst om naar het westfront te kijken, waar het regiment de grootste verloren leed in WO I. Het monument was oorspronkelijk bedoeld om standbeelden van twee soldaten te hebben om de kameraadschap van het regiment aan te vervangen, maar dit werd al snel veranderd in één soldaat om de kosten te drukken.

Terwijl het regiment 148 officieren, 431 onderofficieren en 3.586 manschappen sneuvelde aan het westelijk front, en ondanks de grote hoeveelheid beschikbare ruimte, staan ​​er geen namen vermeld op het monument. In 1956 werden door de vereniging van dat regiment gedenkplaten voor de eenheden van Panzergrenadier Regiment nr. 59 toegevoegd aan de noord- en zuidkant van de borstwering op het erehof.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries, Andrew Pegler
  • Foto's: Andrew Pegler

52.14469, 9.96995