TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herinneringsroute Tweede Wereldoorlog Kerktoren Molenschot Ingekort

In de Gemeente Gilze en Rijen is een herinneringsroute gemaakt in herinnering aan de Tweede Wereldoorlog.
Op een aantal plaatsen is een bordje met beschrijving van wat er gebeurde op die plaats in de Tweede Wereldoorlog.


KERKTOREN IN MOLENSCHOT INGEKORT

De kerktoren van Molenschot ligt in het verlengde van de oost-westbaan van het vliegveld. Dat gaf tijdens de Tweede Wereldoorlog problemen. De bezetter gaf opdracht de torenspits vijftien meter in te korten. Hierdoor verdween de spitse toren voorgoed uit het beeld van Molenschot.

Veiligheid was en is voor een vliegveld een belangrijk gegeven. Honderden witte lichten geven daarom duidelijk de begrenzing van een landingsbaan aan. Voor elke baan afzonderlijk kunnen ze worden ontstoken. Groene lichten markeren het begin van de baan en bij het einde staan rode lampen. Die laatste vind je ook op alle hoge obstakels op en om het vliegveld.

In Gilze waren dat tijdens de oorlog de kerktoren, de watertoren, het raadhuis en de molen van Fr. Hoevenaars aan de Oranjestraat. In Rijen kreeg de schoorsteen van Lederfabriek Noord Brabant een rode lamp.

Het juiste aanvliegtraject naar elke baan werd aanvankelijk gemarkeerd door een rij lampen op houten (telefoon) palen; ťťn lamp op elke tiende paal tot twee kilometer in het verlengde van de baan. Later, eind november 1940, werd elk ĎIichtpadí ruim vijf kilometer lang gemaakt en liepen deze in zes richtingen tot ver buiten de grenzen van het vliegveld.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Peter van Hoek (1, 3, 4), Heemkring Molenheide (2)
  • www.heemkringmolenheide.nl