TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Walstraat 7

Stolpersteine / Struikelstenen
voor
* Joseph Cohen, geboren 1892, gedeporteerd 26 oktober 1942 vanuit Westerbork, vermoord 28 februari 1943 Auschwitz.
* Francina Cohen-van Dijk, geboren 1884, gedeporteerd 26 oktober 1942 vanuit Westerbork, vermoord 29 oktober 1942, Auschwitz.
* Jacob Cohen, geboren 1925, gedeporteerd 8 februari 1944 vanuit Westerbork, vermoord 30 juni 1944, Midden-Europa.
* Isaac Cohen, geboren 1926, op 13 april 1943 gedeporteerd vanuit Westerbork, vermoord op 16 april 1943, Sobibor.

Joseph Cohen, een koopman [koopman] [/ i], trouwde met Francina van Dijk. Hun zoon Jacob Cohen werd op 19-jarige leeftijd vermoord.

De vierde stolperstein is voor Isaac Cohen, maar zijn relatie met hen werd niet gezien. Joods Monument geeft wat informatie: Isaac woonde met een aantal andere kinderen in Stichting Rudelsheim S.A. in Hilversum - een groepshuis voor verstandelijk gehandicapte Nederlandse kinderen. De Duitsers stuurden de kinderen in 1942 voor het eerst naar een andere locatie in Hilversam en een jaar later werden in Sobibor 69 kinderen en ongeveer 10 personeelsleden vermoord.

Joseph Cohen groeide op in een groot gezin met 13 kinderen. Van de 11 waarvan bekend was dat ze bij het begin van de oorlog in leven waren, overleefde er slechts 1; de rest werd vermoord in Auschwitz, Sobibor of Centraal-Europa. Hun moeder, Sara Cohen-Susman, werd ook vermoord - in Sobibor op 81-jarige leeftijd. Een stolperstein voor Joseph's broer, Isidoor Cohen, is op [towid] 71643, Katwijkstraat 24 [/ towid] in Oss.

Er is weinig informatie gevonden over Francina's ouders en broers en zussen, maar uit de gegevens blijkt dat een zus in Auschwitz is vermoord.

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig begon in 1997 met het leggen van de eerste Stolperstein in de Berlijnse wijk Kreuzberg.
Inmiddels liggen er in vele landen al Stolpersteine.
Het is een herinnering aan de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog.
Een Stolperstein is een betonnen steen van 10 x 10cm, met aan de bovenkant een messing plaatje waarin de naam, geboorte- en overlijdensdatum en de plaats van overlijden wordt gestanst.
De Stolperstein wordt geplaatst in de stoep voor het voormalige woonhuis van het slachtoffer.
Gunter Demnig geeft zo ieder slachtoffer een eigen monument.
Zijn motto is: 'EEN MENS IS PAS VERGETEN ALS ZIJN OF HAAR NAAM VERGETEN IS'.

Borne was de eerste plaats in Nederland waar Stolpersteine zijn gelegd.
Dit gebeurde op 29-11-2007.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)