TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Koornstraat 1

STOLPERSTEINE / STRUIKELSTENEN

Op 09-04-2014 zijn in Oss hier 5 Stolpersteine gelegd voor:

Israël Izaak Wolff (1905 - 1943 Fürstengrube, Poland)
Manuel Wolff (1898 - 1943 Auschwitz)
Leentje Wolff-Bierman (1896 - 1942 Auschwitz)
Annette Geertruida Wolff (1923 - 1943 Sobibor)
Hartog Abraham Wolff (1928 - 1942 Auschwitz)

JM Manuel Wolff en Leentje Bierman waren getrouwd en hadden twee kinderen, Annette (ook wel gespeld als Anette) en Hartog. = Israel Isaak Wolff was een familielid.

Israel Wolff werd als eerste gedeporteerd. Hij werd op 31 augustus 1942 met een trein naar Auschwitz meegenomen. Mannen van 15-50 jaar werden bij Cosel uit de trein gedwongen om slavenarbeid te worden voor Moesr Company. (De 560 gedeporteerden die in de trein bleven, werden allemaal vermoord in de gaskamers van Auschwitz.) Op een gegeven moment werd Israël blijkbaar naar het werk gestuurd samen met andere mannen uit Oss in Fürstengrube, een nabijgelegen kolenmijn. In die tijd gebruikte de mijn Sovjet krijgsgevangenen, joodse dwangarbeiders en dwangarbeiders uit de USSR. Israel Wolff werd, samen met anderen uit Nederland, op 11 maart 1943 vermoord, vijf maanden voordat Fürstengrube een formeel Auschwitz-subkamp werd met gebruikmaking van dwangarbeid uit Auschwitz zelf.

Het transport van 19 oktober dat Manuel Wolff, Leentje Wolff-Bierman, hun zoon Hartog Wolff en meer dan 1300 anderen vervoerde, arriveerde op 21 oktober in Auschwitz. Behalve 497 mannen die voor werk waren geselecteerd, werden alle andere gedeporteerden vermoord.

Dochter Annette Wolff werd 9 maanden na haar man en kinderen op een goederentrein met 2.416 anderen gedeporteerd naar Sobibor. Niemand heeft het overleefd.

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig begon in 1997 met het leggen van de eerste Stolperstein in de Berlijnse wijk Kreuzberg.
Inmiddels liggen er in vele landen al Stolpersteine.
Het is een herinnering aan de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog.
Een Stolperstein is een betonnen steen van 10 x 10cm, met aan de bovenkant een messing plaatje waarin de naam, geboorte- en overlijdensdatum en de plaats van overlijden wordt gestanst.
De Stolperstein wordt geplaatst in de stoep voor het voormalige woonhuis van het slachtoffer.
Gunter Demnig geeft zo ieder slachtoffer een eigen monument.
Zijn motto is: 'EEN MENS IS PAS VERGETEN ALS ZIJN OF HAAR NAAM VERGETEN IS'.

Borne was de eerste plaats in Nederland waar Stolpersteine zijn gelegd.
Dit gebeurde op 29-11-2007.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)