TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Heuvel 40 (nu Heuvel 14)

STOLPERSTEINE / STUMBLING STENEN
voor

* Leonard van Dijk, geboren 1895, gedeporteerd 16 oktober 1942 vanuit Westerbork, vermoord 30 september 1943, Auschwitz.
* Roosje M. van Dijk-van Vriesland, geboren 1894, gedeporteerd 16 oktober 1942 vanuit Westerbork, vermoord 19 oktober 1942, Auschwitz.
* Izak Philip van Dijk, geboren 1930, op 16 oktober 1942 gedeporteerd vanuit Westerbork, vermoord op 19 oktober 1942, Auschwitz.
* Philip Jacques van Dijk, geboren 1938, gedeporteerd 16 oktober 1942 vanuit Westerbork, vermoord 19 oktober 1942, Auschwitz.

Leonard van Dijk, een koopman, trouwde met Roosje van Vriesland. Zij en hun twee zoons Izak (12 jaar) en Philip (4 jaar) werden allemaal dezelfde dag vanuit Westerbork gedeporteerd en kwamen twee dagen later aan in Auschwitz. Roosje en de twee kinderen werden de volgende dag vermoord in Auschwitz; vader Leonard leefde nog 11 maanden.

Leonard's ouders stierven voor de oorlog. Van hun 8 kinderen hebben er 3 de oorlog overleefd (Regina, Isidoor, Jacoba); en 5 kwamen om in de oorlog (Leonard zelf, Benjamin in Sobibor, Elisabeth in Auschwitz, Alexander in Gogolin en Sophia in Rotterdam wegens gebrek aan behandeling voor een ziekte omdat zij geen identiteitspapieren had).

Roosjes zus, Reina Mathilde Vos-van Vriesland, haar man Philip Vos en hun 2 zonen, Philip en Emanuel, kwamen ook om in de Holocaust. Alle vier worden herdacht met andere Gorinchem-slachtoffers in de [towid] 2131, Gorinchem Joods Monument [/ towid]

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig begon in 1997 met het leggen van de eerste Stolperstein in de Berlijnse wijk Kreuzberg.
Inmiddels liggen er in vele landen al Stolpersteine.
Het is een herinnering aan de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog.
Een Stolperstein is een betonnen steen van 10 x 10cm, met aan de bovenkant een messing plaatje waarin de naam, geboorte- en overlijdensdatum en de plaats van overlijden wordt gestanst.
De Stolperstein wordt geplaatst in de stoep voor het voormalige woonhuis van het slachtoffer.
Gunter Demnig geeft zo ieder slachtoffer een eigen monument.
Zijn motto is: 'EEN MENS IS PAS VERGETEN ALS ZIJN OF HAAR NAAM VERGETEN IS'.

Borne was de eerste plaats in Nederland waar Stolpersteine zijn gelegd.
Dit gebeurde op 29-11-2007.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)