TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Mgr. van den Boerpark 6

Stolpersteine ​​/ Struikelstenen / Struikelstenen
voor
* Abraham van Gelder, geboren 1901, op 3 juni 1944 gedeporteerd vanuit Westerbork, vermoord op 14 april 1945, WŁstegiersdorf.
* Florence Berthe van Gelder, geboren 1938, op 13 juli 1943 gedeporteerd vanuit Westerbork, vermoord op 16 juli 1943 in Sobibor.
* Suzanna van Gelder-van Gelder, geboren 1898, op 13 juli 1943 gedeporteerd vanuit Westerbork, vermoord op 16 juli 1943 in Sobibor.

Abraham van Gelder studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde in 1933. Hij was in dienst van Zwanenberg maar was tijdelijk in dienst van Organon als chemicus. In 1935 trouwde hij met zijn nicht, Suzanna van Gelder. Hun dochter, Florence Berthe, werd drie jaar later geboren.

In 1942 werden dr. Van Gelder en andere joodse medewerkers zonder waarschuwing ontslagen uit Zwanenberg / Organon. Hij vond werk als leraar in Den Bosch; deze positie beschermde hem en zijn gezin een tijdje.

Maar in april 1942 wordt het gezin naar kamp Vught overgebracht. In juni gaat de 5-jarige Florence op een zogenaamd kindertransport, vergezeld van een volwassene, haar moeder. Ze worden eerst naar Westerbork gebracht en vervolgens naar Sobibor gedeporteerd, waar ze bij aankomst worden vergast. Abraham van Gelder kwam in Polen terecht waar hij in dwangarbeid werkte. Hij stierf op 14 april 1945, drie weken voor het einde van de oorlog.

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig begon in 1997 met het leggen van de eerste Stolperstein in de Berlijnse wijk Kreuzberg.
Inmiddels liggen er in vele landen al Stolpersteine.
Het is een herinnering aan de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog.
Een Stolperstein is een betonnen steen van 10 x 10cm, met aan de bovenkant een messing plaatje waarin de naam, geboorte- en overlijdensdatum en de plaats van overlijden wordt gestanst.
De Stolperstein wordt geplaatst in de stoep voor het voormalige woonhuis van het slachtoffer.
Gunter Demnig geeft zo ieder slachtoffer een eigen monument.
Zijn motto is: 'EEN MENS IS PAS VERGETEN ALS ZIJN OF HAAR NAAM VERGETEN IS'.

Borne was de eerste plaats in Nederland waar Stolpersteine zijn gelegd.
Dit gebeurde op 29-11-2007.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)