TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Ridderstraat 38

Stolpersteine ​​/ Struikelstenen
voor
* Githa Hirnheimer-Hirnheimer, geboren 1862, gedeporteerd 29 juni 1943, vanuit Westerbork, vermoord op 2 juli 1943 Sobibor.
* Rosi Hanna Ochs, geboren 1929, gedeporteerd 04 mei 1943, uit Westerbork, vermoord 7 mei 1943 Sobibor.

Githa Hirnheimer-Hirnheimer was de grootmoeder van Rosi. Datums voor hun verhalen zijn op verschillende plaatsen inconsistent. Githa en haar man, Max Hirnheimer, woonden in Duitsland, evenals Rosi en haar ouders. In of na 1937 gingen de grootouders naar Nederland. Max stierf in 1938 of 1940. Eind 1938 na Kristallnacht verwijderden de nazi's Rosi en andere joodse leerlingen van hun school in Hereleshausen, Duitsland. Haar ouders besloten toen haar - hun enige kind - weg te sturen van hun stad en naar Nederland. Er zijn twee verhalen: of ze stuurden haar met pleegouders, of ze stuurden haar naar haar grootouders. In beide gevallen waren de grootmoeder en kleindochter samen in Oss. Op één account staat dat Rosi toen naar een Nederlands-Israëlisch Meisjeshuis in Amsterdam ging. Later zijn de meeste meisjes vandaar naar Westerbork gebracht, vanwaar ze zijn gedeporteerd en vermoord. Rosi was bijna 13. De volgende maand werd haar 80-jarige grootmoeder uit Westerbork gedeporteerd en 3 dagen later vermoord.

In Herleshausen, Duitsland, zijn er op Am Anger 2 [towid] 90068, stolpersteine ​​voor Rosi en voor haar ouders [/ towid]:

Kallmann Ochs (geb. 1896, gedeporteerd 1941 naar Riga, vermoord 1 jan. 1942) en Recha Ochs (née Hirnheimer, geb. 1886, gedeporteerd 1941 naar Riga, vermoord 1 okt. 1944 in Stutthof).

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig begon in 1997 met het leggen van de eerste Stolperstein in de Berlijnse wijk Kreuzberg.
Inmiddels liggen er in vele landen al Stolpersteine.
Het is een herinnering aan de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog.
Een Stolperstein is een betonnen steen van 10 x 10cm, met aan de bovenkant een messing plaatje waarin de naam, geboorte- en overlijdensdatum en de plaats van overlijden wordt gestanst.
De Stolperstein wordt geplaatst in de stoep voor het voormalige woonhuis van het slachtoffer.
Gunter Demnig geeft zo ieder slachtoffer een eigen monument.
Zijn motto is: 'EEN MENS IS PAS VERGETEN ALS ZIJN OF HAAR NAAM VERGETEN IS'.

Borne was de eerste plaats in Nederland waar Stolpersteine zijn gelegd.
Dit gebeurde op 29-11-2007.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)