TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Molenlaan 14

Hier woonde:

Willem Schwertmann
Geboren 10 oktober 1892 te Beerta
Lid van de Communistische Partij Nederland
Weggevoerd op 30 maart 1941
Gedeporteerd naar Dachau op 30 oktober 1942
Gedeporteerd op 7 december 1942 naar Flossenbürg
Vermoord op 16 november 1943 in Flossenbürg

Samen met Harm-Jan Siemons en Jan Haken vormt Willem Schwertmann de leiding van de CPN in Oost-Groningen. Willem is CPN-districtsbestuurder in de omgeving van Beerta en helpt al voor de oorlog Duitse communisten de grens over. Ook is hij betrokken bij het verspreiden van het illegale blad Het Noorderlicht.

Na de Februaristaking van 1941 besluit de bezetter alle belangrijke kopstukken van de CPN-top in Groningen op te pakken. Beerta is het eerst aan de beurt: samen met Renke Schipper en Geert Topelen wordt Willem van huis gehaald. Via de gevangenis in Scheveningen komt Willem in Kamp Amersfoort terecht, waar hij op transport naar werkkamp Flossenbürg wordt gesteld.

In Flossenbürg moet Willem in de nabijgelegen granietmijn zware dwangarbeid verrichten. Mannen die onder de werklast bezwijken, krijgen een nekschot. De omstandigheden in Kamp Flossenbürg worden Willem fataal. Zijn broer Henrik Schwertmann, die ook door de Duitsers gevangen genomen wordt, overleeft de oorlog.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

53.190155, 7.16213