TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Borgweg 98

Hier woonde:

Hermanus Kleefman
Geboren 23 juli 1894 te Slochteren
Gearresteerd 3 mei 1943
Vermoord 4 mei 1943 te Woudbloem

Op 3 mei in de ochtend is Hermanus Kleefman uit Scharmer op bezoek bij zijn broer Eisso in Woudbloem. Normaal gesproken zouden de broers op hun werk bij de aardappelmeelfabriek in het dorp moeten zijn, maar die ochtend komt daar bijna niemand opdagen vanwege de stakingen. Omdat het weinig zin heeft bij de fabriek te blijven hangen, gaan ze eerst maar eens koffie drinken bij Eisso. Op dat moment komt de Duitse Ordnungspolizei en arresteert de beide broers. Even later wordt ook de 26-jarige Egbert Thoma uit Woudbloem opgepakt.

De volgende morgen om 10:00 uur krijgen de drie mannen in het Scholtenhuis de doodstraf opgelegd. Bij het terrein van de aardappelmeelfabriek, tegen de Vezeldijk, worden drie kruizen op de grond aangebracht. Daar moeten de gebroeders Kleefman en Thoma op gaan staan. Om 16:05 uur worden ze standrechtelijk geëxecuteerd.

De 48-jarige Hermanus laat een vrouw (Antje Scholtens) en drie kinderen achter. Hermanus is op een onbekende plaats begraven en nog altijd vermist.


Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

53.180178, 6.709292