TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Oud Nieuwlandseweg 20

STOLPERSTEIN / STRUIKELSTEEN

Op 12-04-2014 is hier in Ouddorp één Stolperstein gelegd voor:
Anna Haas-Franken.

Dit was de eerste steen die op het eiland Goeree-Overflakkee werd gelegd.

De woning bestaat nog steeds onder dezelfde naam.

Anna Franken huwde met Meijer Haas, die in 1919 overleed. Al meerdere jaren kwamen zij en een getrouwde dochter met haar gezin naar Ouddorp om vakantie te houden. In 1938 kocht Anna Franken de stenen vakantiewoning ‘Sonnevanck’ aan de Strandweg, nu Oude Nieuwlandseweg. Ze was de enige joodse inwoner in Ouddorp.

De buren van Anna Franken boden haar tijdens de oorlog aan om haar in huis te nemen als ‘ huishoudster’, zodat ze misschien minder zou opvallen. Omdat ze haar buren niet in de problemen wilde brengen weigerde Anna. In de morgen van 12 oktober 1942 stond er al vroeg een politieagent aan de deur met de opdracht dat ze zich klaar moest maken voor vertrek. Ook deze agent gaf haar de mogelijkheid om te vluchten, maar weer ging ze niet op het aanbod in. Ze moest een gouden broche, een zilveren polshorloge met armband en f 26,37 aan geld inleveren.

Anna werd naar de politiegevangenis ‘Het Haagse Veer’ in Rotterdam gebracht. Daar vandaan ging ze naar de ‘Hollandse Schouwburg’, van daar naar Westerbork en uiteindelijk naar Auschwitz.

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig begon in 1997 met het leggen van de eerste Stolperstein in de Berlijnse wijk Kreuzberg.
Inmiddels liggen er in vele landen al Stolpersteine.
Het is een herinnering aan de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog.
Een Stolperstein is een betonnen steen van 10 x 10cm, met aan de bovenkant een messing plaatje waarin de naam, geboorte- en overlijdensdatum en de plaats van overlijden wordt gestanst.
De Stolperstein wordt geplaatst in de stoep voor het voormalige woonhuis van het slachtoffer.
Gunter Demnig geeft zo ieder slachtoffer een eigen monument.
Zijn motto is: 'EEN MENS IS PAS VERGETEN ALS ZIJN OF HAAR NAAM VERGETEN IS'.

Borne was de eerste plaats in Nederland waar Stolpersteine zijn gelegd.
Dit gebeurde op 29-11-2007.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Adri Kramer
  • Foto's: Adri Kramer
  • Eilandennieuws
  • Joods Monument