TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Monument Luitenant John Robertson

De B-17 bommenwerper 'Lucky Lady' van piloot Luitenant Berwaldt wordt op 11 december 1943 bij Orvelte neergeschoten door een Focke-Wulf Fw 190 van Staffelkapitšn Hans Ehlers. Alle 11 inzittenden weten zich met een parachute uit het vliegtuig te redden, alleen co-piloot Luitenant John Robertson wordt bij het neerkomen op de grond door de Duitsers neergeschoten.

Op 11 december 1943 verzamelden zich 584 Amerikaanse viermotorige bommenwerpers boven Engeland. De Amerikanen hadden de opdracht om een aanval uit te voeren op het havencomplex van Emden. Nadat de havens van Kiel, Hamburg en Bremen gedeeltelijk waren uitgeschakeld was het nu de beurt aan Emden. Via Emden werd ijzererts aangevoerd voor het Roergebeid. Voor Duitsland van groot belang. In Emden werden ook onderzeeboten geassembleerd. De vlucht via de Noordzee verliep moeizaam omdat het slecht weer was. 24 bommenwerpers moesten door allerlei oorzaken terugkeren en 17 gingen verloren. Vier daarvan zijn in de provincie Groningen en Drenthe neergestort. Eťn daarvan was de Lucky Lady. Aan boord bevond zich de tweede piloot John Robertson. De machine vloog met rokende motoren boven Hoogezand. De bemanning besloot om het toestel te verlaten.
John Robertson kwam neer bij Zuidlaarderveen. Doordat Duitse militairen zijn parachute onder vuur hadden genomen kwam hij keihard neer en hij overleefde deze val niet. Duitse militairen uit de kazerne in Zuidlaren waren er snel bij en hebben hem meegenomen naar Zuidlaren. Hier werd hij op de begraafplaats begraven. Na de oorlog is hij overgebracht naar een oorlogsbegraafplaats. De andere bemanningsleden zijn behouden geland tussen Hoogezand en Zuidlaren.
Het vliegtuig is op de automatische piloot doorgevlogen tot aan Orvelte. Hier is het onbemand neergestort.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)