TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

PAK-36 Kanon Deventer

Dit Duitse kanon van het type PAK-36 staat opgesteld bij de Deventerbrug ter nagedachtenis aan de bevrijding van Deventer door de Canadezen in 1945.

Het Duitse PAK-36 dat bij de brug in Deventer staat opgesteld, heeft jarenlang op het voorterrein van de Boreelkazerne gestaan. Op het schutblad zijn emblemen van eenheden aangebracht (o.a. II Canadian Corps en 2nd Canadian Infantry Division) en er zijn teksten aangebracht die doen vermoeden dat dit wapenfeiten zijn die langs de route van Normandiė tot in Nederland zijn vastgelegd. Over de historie van het kanon is het speculeren. Het zou zomaar kunnen zijn dat dit buitgemaakte kanon langs de route als trofee is meegesleept en uiteindelijk in Deventer is achtergelaten dan wel aan de plaatselijke autoriteiten is overgedragen. Maar het is ook mogelijk dat dit kanon in Deventer zelf is buitgemaakt en daar is voorzien van alle toevoegingen.

Samen met een aantal collega's heeft inzender Wim Rietkerk rond 1982 het hele kanon opgeknapt en persoonlijk de emblemen gerestaureerd en exact zo gelaten zoals ze er destijds uitzagen. Zelfs het mechanisme was weer gangbaar gemaakt. Helaas is de staat van het kanon nu niet meer zoals het destijds was.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz & Wim Rietkerk
  • Foto's: Dick de Bruijne

Gerelateerde boeken

Germany's Guns 1939-45