TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Walter Nowotny

Dit monument herdenkt de Duitse aas Walter Nowotny die hier op 9 november 1944 is neergestort.

In augustus 2017 is de tekst op het monument vervangen door de gemeente Bramsche. De tekst op de nieuwe gedenkplaat luidt als volgt:

Dit monument was oorspronkelijk een gedenksteen voor de hier neergestorte jachtpiloot Walter Nowotny. De steen is voor het einde van de Tweede Wereldoorlog opgericht en eind jaren 50 gerestaureerd door de toenmalige gemeente Epe. Het droeg de volgende inscriptie:

Hier viel op 8.11.1944 na 258 luchtoverwinningen de drager van het Ridderkruis met eikenbladeren, zwaarden en briljanten majoor Walter Nowotny voor Führer, volk en vaderland

b 7.12.1920 Gmünd / Oestr. "

Het woord "Führer" werd weggelaten uit de tekst op het moment van de herschepping. In de eerste naoorlogse periode documenteerde deze gedenksteen een vorm van herinneringscultuur waar we het volgens onze huidige kennis en geweten niet mee eens zijn. Nu spoort het ons aan om geen vermeende oorlogshelden te herdenken die deel uitmaakten van een regime van onrechtvaardigheid. In plaats daarvan herdenken we de slachtoffers van de oorlog en degenen die zich verzetten tegen de onmenselijke nationaalsocialistische regel van geweld en willekeur.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz & Christian König
  • Foto's: Richard Steenbakkers

52.434637, 8.022795

Lees meer (1)