TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herdenkingskapel Zwarte Madonna

Deze kapel staat aan de Goethestraße in Remagen, ter herinnering aan het Duitse krijgsgevangenenkamp "Goldene Meile" die de Amerikanen na de Rijnovergang in April 1945 in Remagen aanlegden.

De toenmalige burgemeester, Hans Peter Kürsten, de oprichter van het vredesmuseum Remagen, bouwde van gedoneerd geld (320.000 Duitse Mark) aan de straat tussen Remagen en het stadsdeel Kripp, de kapel "Schwarze Madonna". Bij het leggen van de eerste steen op 22 juni 1985 waren meer dan 1.200 vroegere gevangenen betrokken. De feestelijke inwijding vond plaats op 9 oktober 1987. In de kapel staat de "Schwarze Madonna" in een ascylinder die door de oorlogsgevangene professor Adolf Wamper (1901-1977) in de bewaartijd uit het leem van de "Goldene Meile", zoals men dit gebied noemt, heeft gevormd.

In het kamp hielden de Amerikanen 250.000 Duitse gevangenen vast. Historici schatten dat tussen 1.000 en 1.200 van hen in het kamp door ziektes stierven. Veel van hen werden op de soldatenbegraafplaats in de toenmalige tot Remagen horende gemeente Bodendorf (vandaag Bad Bodendorf) begraven. De kapel moet met haar aangebrachte teksten hieraan herinneren.

Aan de bovenkant van de kapel ziet men een doornenkrans, wat herinnert aan de puntdraad wat om het terrein bevond als omheining. De vredeskapel is ook tot nu toe de enige kapel die herinnert aan het kamp.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

50.572515, 7.255507