TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Le Grand Bunker Musée le Mur de l'Atlantique

Gelegen op een steenworp afstand van het strand en de veerboot haven, ligt "Le Grand Bunker Musee le Mur de l'Atlantique". Het museum is van origine een Duitse "SK Hochleitstand" die met de omliggende versterkingen onderdeel uitmaakte van Stützpunkt 08 HKB Riva Bella. Het Stützpunkt met 6 stuks 155mm geschut diende ter verdediging van de ingang van de rivier de Orne en het kanaal. De ruim 15 meter hoge betonnen toren is volledig gerestaureerd en is te bezichtigen zoals het er op 6 juni 1944 uit zag.

Op 6 juni 1944 probeerde de Frans Britse Commando’s de toren te bestormen, maar werden tegen gehouden door machinevuur en granaten die van bovenaf de toren werden geworpen. Het gevecht om deze bunker zou dan ook nog dagen duren.

Op 9 juni 1944 kreeg luitenant Bob Orrell van de Royal Engineers (91 Field Company RE, 3rd Beach Group) de orders om de bunker te inspecteren. Samen met 3 andere leden, plaatste hij twee explosieven bij de gepantserde deur. Het kostte uiteindelijk 4 uur om de deur open te breken. De twee Duitse officieren en 50 Duitse soldaten gaven zich uiteindelijk over en de bevrijding van Ouistreham was voltooid.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

D-Day, 6 juni 1944
D-Day