TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Centaur IV Sword Beach

De tank is te vinden langs de Avenue Madame Coty.

Ondanks dat dit een Centaur IV is, staat de volgende tekst op het bijgeplaatste plaquette:
At 07.30 on 6th June 1944, 70 specially designed Churchill tanks equipped with faschines, flails, bangalore torpedoes and bridges landed form IO landing craft and cleard the beach obstacles into 200 m wide safe lane in orde that the advancing troops could land safely on the beach.

This Churchill Avre MK III now stands as a memorial to all those who served and died on these shores.


Hermanville: De Britten op Sword beach

Operatie Overlord ontvouwde zich ook op "Sword" netzoals elders. In de loop van de nacht werden de Duitse kust verdedigingen gebombardeerd door de geallieerde luchtmacht. In de ochtend daarop vervolgde de geallieerde marine deze bombardementen met hun artillerie. Onder Duits vuur kwamen later de eenheden aan land en penetreerde zich met tanks door de verdediging, gevolgd door aanvallen van de 3e Infanterie Divisie onder leiding van Generaal-Majoor Rennie.

De eerste eenheden van de South Lancashires bevrijdde het dorp Hermanville om 10 uur in de ochtend, terwijl het Suffolk Regiment het naast gelegen dorp Colleville bevrijdde. De Britten konden Caen niet snel bereiken, zoals van te voren was gepland. De lange strijd om de stad begon diezelfde dag om 11.30 in de ochtend.

De geallieerden hadden rustig zeewater nodig om manschappen en uitrusting aan land te brengen. Hiervoor werden een aantal schepen afgezonken voor zo’n 2,5 km voor de kust van Hermanville onder de naam "Gooseberries" (codenaam). Er werden 6 koopvaardijschepen en 3 oude oorlogsschepen hiervoor opgeofferd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ewoud van Eig & Erwin Flohr
  • Foto's: Erwin Flohr

Gerelateerde boeken

D-Day
D-Day, 6 juni 1944

49.29648, -0.300182

Veteranen woedend over concert D-Day

jun2018

Veteranen woedend over concert D-Day

Veteranen uit ons land en Groot-Brittannië zijn woedend over een Nederlands initiatief om volgend jaar tijdens D-day een concert op één van de invasiestranden te houden. Ze vinden het van te weinig respect getuigen om feest te vieren op een plek waar honderden mensen werden gedood.

Lees meer