Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Mitrailleursnest "Marinepeilhauptstelle Brügge" - Kasteel "Ter Linden"

Dit is een bunker die ons herinnert aan het bombardement op de Duitse marinebasis te Brugge op 28 mei 1944 onder de codenaam "Operatie Ramrod 934".

Deze basis telde zo’n 330 personen en hing rechtstreeks af van het Oberkommando der Marine (OKM) te Berlijn en stond in dienst van de Abwehr. De basis stond onder het bevel van korvettekapitein Ernst Jäckel die na zijn bevordering in mei 1942 tot Chef van de Inlichtingendienst van de Marine werd opgevolgd door fregatkapitein Lothar von Heimburg. Op de basis luisterden de Duitsers berichten af en decodeerden ze. Er werden ook goniometrische radiopeilingen uitgevoerd met behulp van een Adcockpeiler. Grootadmiraal Karl Dönitz bracht er in 1943 een bezoek. De basis bestond uit het verdwenen kasteel ‘Ter Linden’, een aantal bunkers, barakken en 2,6 km loopgraven.

Het bombardement gebeurde ter voorbereiding van de landing te Normandië op 6 juni 1944. Bij het bombardement kwamen 40 burgers en 19 Duitsers om het leven en vielen tientallen gewonden. Het bombardement gebeurde in twee raids, één rond de middag en één in de vroege avond op pinksterzondag 28 mei 1944. Het was tijdens de tweede raid dat de meeste burgerslachtoffers vielen (32 doden). De raids werden uitgevoerd door de USAAF en de RAF met Douglas A-20 Havoes, Hawker Typhoons en Martin B-26 Marauders toestellen. Daarvoor zette men 202 vliegtuigen in waarvan 155 toestellen het doelwit bereikten en ca 192 ton bommen afwierpen. Eén van deze bommen dewelke men in december 2005 bij graafwerken in de omgeving aantrof, heeft men bij de bunker geplaatst. De Duitse luchtafweer reageerde enkel ’s middags op de aanval van de Typhoons.

Sinds september 2006 doet de bunker dienst als bezienswaardigheid. De huidige plaats van het mitrailleursnest is niet zijn oorspronkelijke plaats. Deze was enkele tientallen meters in de richting van de expresweg. Van de marinebasis zelf is niets meer te zien.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Watelle
  • Foto's: Luc Watelle
  • Dr. Carlos H. Vlaemynck - Ramrod 934

Gerelateerde boeken

Das buch der deutschen kriegsmarine 1935-1945