TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Rue des Champs 24

Stolpersteine ​​/ Struikelstenen
voor:
* Marcel-Majer Bulka, geboren 1930 in Polen, gearresteerd Rivesaltes, Palavas-les-Flots, gearresteerd 6 april 1944 Izieu, gearresteerd Montluc en Drancy, gedeporteerd 13 april 1944, vermoord in Auschwitz.
* Albert Bulka, geboren in 1939, gearresteerd Rivesaltes, Palavas-les-Flots, gearresteerd op 6 april 1944 Izieu, gearresteerd Montluc en Drancy, gedeporteerd op 13 april 1944, vermoord in Auschwitz.

Marcel-Majer en Albert Bulka waren jongens van 13 en 4 jaar. De tijdlijn voor hun gezin is niet duidelijk. Zij en hun ouders (Moshe / Mosiek-Cham en Raizel / Roizel) zaten een tijdje vast in Rivesaltes. De jongens gingen toen naar een OSE [Oeuvre secours aux enfants] groepshuis in Palavas-les-Flots, Frankrijk. Hun ouders werden blijkbaar apart verplaatst en voor de jongens vermoord. Hun moeder werd van Rivesaltes naar Drancy gebracht, in september 1942 naar Auschwitz gedeporteerd en daar vermoord. Hun vader werd van Rivesaltes naar Gurs gebracht en vervolgens in maart 1943 eerst naar Drancy gedeporteerd en vervolgens naar een vernietigingskamp (Auschwitz, Majdanek of Sobibor).

Op een gegeven moment werden Marcel-Majer en Albert verplaatst van Palavas-les-Flots naar een ander OSE-kindertehuis, "Maison d'Izieu". Izieu lag wat afgelegen en werd als veiliger beschouwd dan andere toevluchtsoorden, maar het werd gevonden. Op bevel van Klaus Barbie (de "Slager van Lyon") arresteerde de Gestapo alle 44 kinderen en 7 verzorgers, gooide ze in vrachtwagens en bracht ze naar de Montluc-gevangenis in Lyon, voordat ze naar Drancy werden gedeporteerd. Vervolgens werden 42 van de kinderen, onder wie Marcel-Majer en Albert, in april 1944 snel gedeporteerd naar Auschwitz waar ze werden vergast. De overige 2 kinderen werden met hun vader, een van de Maison d'Izieu-managers, naar Estland gestuurd waar ze alle 3 werden neergeschoten.

Het [url = https: //collections.ushmm.org/search/catalog/pa1047693] US Holocaust Memorial Museum [/ url] heeft een foto in het kindertehuis in Izieu van Marcel-Majer en Albert Bulka samen met hun vriend Alec Bergman, die wordt herinnerd met een stolperstein op [towid] 77007, Rue Grétry 229 [/ towid].

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig begon in 1997 met het leggen van de eerste Stolperstein in de Berlijnse wijk Kreuzberg.
Inmiddels liggen er in vele landen al Stolpersteine.
Het is een herinnering aan de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog.
Een Stolperstein is een betonnen steen van 10 x 10cm, met aan de bovenkant een messing plaatje waarin de naam, geboorte- en overlijdensdatum en de plaats van overlijden wordt gestanst.
De Stolperstein wordt geplaatst in de stoep voor het voormalige woonhuis van het slachtoffer.
Gunter Demnig geeft zo ieder slachtoffer een eigen monument.
Zijn motto is: 'EEN MENS IS PAS VERGETEN ALS ZIJN OF HAAR NAAM VERGETEN IS'.

Borne was de eerste plaats in Nederland waar Stolpersteine zijn gelegd.
Dit gebeurde op 29-11-2007.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)