TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Vesting Kaunas - Fort IX

Het '9de fort' is ten zuidwesten van de Litouwse stad Kaunas gelegen. De bouw van dit fort begon in 1902 en eindigde met het begin van de Eerste Wereldoorlog. Het fort zag strijd in juli 1915.

Tussen 1940 en 1941 functioneerde het complex als NKVD gevangenis, waar vanuit politieke gevangenen overgebracht werden naar de Sovjet werkkampen. De nazi's gebruikte het fort vervolgens tussen 1941 en 1944 als executieplaats voor meer dan 15.000 Joden. In deze periode werd de bijnaam: 'Fort van de Dood' aan dit fort toegekend. Na de 2de Wereldoorlog werd het verdedigingswerk nog een paar jaar gebruikt door de sovjets als gevangenis.

Het fort tegenwoordig:
Het fort is tegenwoordig een museum over het schrikbewind van zowel de nazi's als de communisten. Ook zijn er tentoonstellingen te vinden over de geschiedenis van het fort en de stad Kaunas.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken