TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Memorial Parc Lambin

Tekst op het monument:

"Op 16 december 1944 barstte het Duitse Ardennenoffensief "van de laatste kans" los. De sondercommandos, speciale eenheden van de Gestapo die opereerden in het spoor van de gevechtstroepen, hadden als hoofddoel leden van de verzetsbeweging te zoeken en te liquideren. Onmiddelijk na hun terugkeer naar Houffalize gingen de Duitsers over tot huiszoekingen. Blijkbaar hadden ze de hand kunnen leggen op een compromitterende lijst met namen van de verzetsstrijders van de B.N.B. (Belgisch Nationale Beweging). Op vrijdag 22 december 1944 begon het drama dat zich hier heeft voltrokken.

Op 22 december 1944 vielen de Duitsers binnen in de woningen van verschillende inwoners van Nadrin. Zij arresteerden Eudore Weinquin, Emile Remy en Lťon Dethor en brachten hen naar 'la Vieille Auberge' in Houffalize. Daar vervoegden ze Sylvain Martin, een ander lid van de B.N.B., die ondertussen in Wilbrin gearresteerd was. De volgende dag, 23 december, werden ze allemaal ondervraagd in het gemeentehuis. Daar kregen ze ook het gezelschap van Antoine Bollet en Jean Nadin van Houffalize die eveneens gearresteerd waren. Enkele van hen werden geslagen en met de vuisten bewerkt.

Na hun ondervraging werden de gevangen naar hier gevoerd. Emile Remy probeerde te ontsnappen, maar werd onmiddellijk neergeschoten. Achtereenvolgens werden Jean Nadin, Sylvain Martin en Antoine Bollet in koelen bloede afgemaakt. Dan was het de beurt aan Eudore Weinquin. De Duitser haalde de trekker over, maar het schot ging niet af. Hij vluchtte onder een regen van kogels, waarvan een zijn kaak brak. Zonder klompen aan de voeten slaagde hij erin te ontsnappen door de ondergesneeuwde velden. Totaal verdwaald en met bevroren voeten kwam hij rond middernacht aan in Engreux, waar zijn wonden verzorgd werden. Na de vlucht van Eudore Einquin was Lťon Dethor de volgende die geŽxectureerd werd. De volgende dag werden Armand Bastin en Alfred Huberty op hun beurt gearresteerd in Wilbrin, ondervraagd en ter plaatse geŽxecuteerd.

Het trieste nieuws van het bloedbad werd door Eudore Weinquin bekend gemaakt. Op 2 februari 1945 werd de plaats van het gebeuren bezocht door een Amerikaanse onderzoeker, vergezeld door twee inwoners van Nadrin. Nadat de sneeuw en de aarde die de lichamen bedekten, waren weggeveegd, ontdekte hij een massagraf met de lichamen van de vijf gefuilleerden van 23 december. Allen werden van dichterbij met een nekschot afgemaakt. De lichamen van Armand Bastin en Alfred Huberty werden pas op 23 april 1945 opgegeven. Omdat de ontdekking uitgebleven was ging het gerucht de ronde dat ze in de omgeving van Houffalize geŽxecuteerd waren. Na weken vruchteloos zoeken werden ze uiteindelijk op slechts enkele meters van hun onfortuinlijke collega's gevonden."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: STIWOT
  • Foto's: Chris Bauweraerts

Gerelateerde boeken