Herdenkingspaneel Neergestorte B-24 bij Château Chambord

Dit herdenkingspaneel staat in de tuin van Château Chambord. Hierop staat de volgende tekst in het Frans en Engels:

Op 22 juni 1944, tijdens de Tweede Wereldoorlog, stortte hier neer een Amerikaanse zware bommenwerper, een B-24 "Liberator" van de U.S. Army 8th Airforce gestationeerd in Engeland, na het bombarderen van een vliegveld ten zuidwesten van Parijs en buiten gevecht gesteld te zijn door anti-lucht-geschut en Duitse gevechtsvliegtuigen. De piloot van het vliegtuig, LT. William Kalan, had zijn bemanning eerder al de opdracht gegeven het vliegtuig per parachute te verlaten, maar hij en zijn co-piloot Lt. Kenneth Klemstine bleven aan boord tot kort voor het neerstorten. Op dat moment waren meesterwerken van onschatbare waarde van het museum het Louvre verstopt in Château Chambord.

De twee piloten werden apart van elkaar verborgen door bewoners van de vlakbij gelegen plaatsen
Huisseau-sur-Cosson and Montlivault voor zeven maanden lang – gedurende die tijd nam Lt. Kalan deel aan geallieerde wapendroppings en andere verzetsactiviteiten – voordat beide piloten de Loire overstaken om zich daar aan te sluiten bij naderende Amerikaanse troepen.

Tijdens WO2 werden 152 piloten en bemanningsleden gered door het netwerk Comête, dat zijn basis had in het bos van Freteval in de boerderij van Gaudinière.

Lieutenant KALAN William Pilot
Lieutenant KLEMSTINE Kenneth Copilot
Lieutenant SMITH James Bomber
Sergeant HORRIGAN Roy Radio
Sergeant FRONTIS Evins Mitrailleur
Sergeant SHOCKEY Robert Mitrailleur
Sergeant PAXTON Stanley Mitrailleur
Sergeant SEXTON Robert Mitrailleur
Sergeant CRAIG Charles Mitrailleur

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kevin Prenger
  • Foto's: Coen Prenger