TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herinneringsmonument Isabelle Fischlowitz

Herdenkingsplaat ter ere van oorlogsslachtoffer Isabelle Fischlowitz.
Marmeren inscriptie aan de muur van haar toenmalige woning;

"HIER MEEGENOMEN
EN WEGGEVOERD
DOOR DE DUITSERS
IN HET JAAR 1941
ISABELLE FISCHLOWITZ"

Deze plaat werd aangebracht op zondag 9 september 1951. Op de inscriptie staat het jaar 1941 maar dit blijkt niet te kloppen, het correcte jaar is 1944.

Deze ongehuwde Joodse pianolerares werd geboren in Geraardsbergen op 7 maart 1891 als dochter van ouders met Poolse nationaliteit. Tijdens de bezetting was er 1, mogelijk 2, Duitse militairen ingekwartierd in haar woning. Deze soldaat maakte er haar attent op dat ze niet verplicht was, als alleenstaande vrouw, militair logies te verschaffen. Hierop trok ze naar de Kommandatur op het Stationsplein om deze zaak te regelen. De Duitse soldaat werd onmiddellijk weggetrokken uit de woning. De dag erna, ergens mei 1944, kwam een Duitse Gestapo-officier vergezeld van een Duitse vrachtwagen de straat ingereden, ze hielden halt aan de woning van Isabelle Fischlowitz. Hierop werd ze gearresteerd en op de vrachtwagen geduwd met bestemming de Dossinkazerne te Mechelen. Ze werd gedeporteerd als "passagierster" nummer 179 van het 26ste konvooi (XXVI. Transport) naar Auschwitz. Dit konvooi vertrok op 31 juli 1944 met 563 mensen van wie er 207 onmiddellijk na aankomst vergast werden. Vermoedelijk was zij 1 van deze 207 aangezien ze na aankomst "verdwenen" is.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Tim De Vleeschouwer
  • Foto's: Tim De Vleeschouwer (1, 2), Rijksarchief België – Dossier Vreemdelingenpolitie (3)