TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Voormalige Batterie Deutschland

Gelegen tussen Bredene, Vosseslag en Klemskerke kan je de locatie terugvinden waar Batterie Deutschland zich tijdens de Eerste Wereldoorlog bevond. Vandaag de dag rest enkel nog een poel gevuld met water waar 1 van de 4 kanonnen stond terwijl aan de overkant van de straat nog enkele ruïnes en schuilplaatsen ontwaard kunnen worden. Het is niet toegelaten deze zone te betreden, het domein is volledig afgerasterd en vandaag de dag ingevuld als natuurgebied d'Heye.

Hier stond de zwaarste van alle kustbatterijen van het Marinekorps Flandern en beschikte over vier 38cm kanonnen. Deze batterij maakte deel uit van de Küstenverteidigung West. Deze kanonnen werden elektrisch bediend en hadden een bereik van ruim 30 kilometer. Na de oorlog werd de locatie opengesteld voor de vooral Britse "oorlogstoeristen" die de slagvelden kwamen bezoeken. Vanaf 1928 zakte de belangstelling en in 1939 werden de 'Lange Maxen' openbaar verkocht als oud ijzer. Hiermee verdwenen deze laatste imposante getuigen van de Eerste Wereldoorlog. In de jaren '50 werden nog delen van de overgebleven complexen, bunkers en schuilplaatsen verder gesloopt.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Tim De Vleeschouwer
  • Foto's: Tim De Vleeschouwer