Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Restanten Duitse Munitions Ausgabe Stelle (M.A.St.)

In de bossen bij Kaatsheuvel ligt de 'M.A.St.'; de voormalige Duitse Munitions Ausgabe Stelle 8/VI. In de Tweede Wereldoorlog was hier in een 10 hectare groot bosgebied een munitiedepot gevestigd met gebouwen, bunkers, magazijnen, ingegraven parkeerplaatsen en zelfs een zwembad.

Er lag een enorme hoeveelheid munitie opgeslagen. Toen de geallieerde troepen naderen werd de munitie gedeeltelijk afgevoerd maar het overgrote deel werd in een dagenlange reeks ontploffingen vernietigd.

Er zijn op het ogenblik nog enkele overblijfselen waar te nemen, zoals kraters, ontstaan door het opblazen van munitiebunkers aan het einde van de oorlog, Ook restanten van loopgraven, parkeerplaatsen, bakstenen en verpakkingen zijn nog te vinden.

Natuurmonumenten heeft in samenwerking met Heemkundekring de Ketsheuvel een wandelroute uitgezet langs vijf bezienswaardigheden van de M.A.St. te Loon op Zand. Terwijl je deze route volgt kom je de bezienswaardigheden in deze volgorde tegen:

1. Toenmalige parkeerhavens
2. Bomkraters
3. Mitrailleursnest
4. Loopgraven
5. Latrines

Bij elke bezienswaardigheid kun je met je smartphone een Qr-code scannen om meer informatie te krijgen over de vijf objecten. De totale lengte van de wandelroute bedraagt 2,5 kilometer.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries & Eric Marinus
  • Foto's: TracesOfWar.nl (1,2,3) & Fedor de Vries (4,5)

51.644233, 5.064415