TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Museum & Monument van de Slowaakse Nationale Opstand

Het museum van de Slowaakse Nationale Opstand is een gespecialiseerde museum met archieven van belangrijke waarden over de ontwikkeling van de Slowaakse samenleving tussen 1938-1945 met nadruk op de documentatie over de anti-fascistische verzet en de Slowaakse Nationale Opstand. Het museum is gevestigd in een monumentaal gebouw van de Slowaakse Nationale Opstand, dat in het zuidoostelijke gedeelte van het historische centrum staat. Tegenwoordig is dit gebouw ťťn van de dominantste in heel Slowakije. Dit architectureel interessante gebouw symboliseert de geschiedenis van de Slowaakse natie in twee asymmetrische monumenten van gewapend beton verbonden door een brug dat de ideologie van de Slowaakse Nationale Opstand symboliseert als een belangrijke mijlpaal in het leven van de Slowaakse samenleving tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De ruimte tussen de twee monumenten wordt gebruikt als stille zaal met de symbolische graf van een onbekende soldaat en de eeuwige vlam, de meest belangrijke slagvelden van de opstand en plaatsen van Nazi represailles. Plaquettes voor de slachtoffers van de Holocaust in Slowakije en de buitenlandse strijders van de Slowaakse Nationale Opstand zijn hier ook geplaats. Het gehele monument voor de Slowaakse Nationale Opstand is uitgeroepen tot nationaal cultureel erfgoed. De Slowaakse Nationale Opstand wordt gepresenteerd in dit museum als een belangrijke onderdeel van de Europese anti-fascistische verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het museum van de Slowaakse Nationale Opstand wordt omringd door een groot park. In dit park is een openlucht tentoonstelling van zwaar wapentuig. Dichtbij de ingang staat een zeer interessant museumstuk, namelijk een LI-2 transportvliegtuig. Dit vliegtuig is gebruikt door het Rode Leger ten tijde van de Slowaakse Nationale Opstand om hulp te bieden aan het Slowaakse volk.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Encyclopedia of German Tanks of World War Two
Germany's Guns 1939-45

48.735312, 19.149942