TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkstätte SMS Cöln

Dit monument herdenkt de lichte kruiser SMS Cöln, dat op 28 augustus 1914 tot zinken werd gebracht door de Britse marine. Een kotter van de kruiser is onderdeel van het monument.

De stad Keulen is sinds 1909 naamgever van marineschepen. Een daarvan was de kleine kruiser SMS Cöln, in dienst gesteld op 16 juni 1911. Ze was geen lang leven beschoren, want ruim drie jaar later, op 28 augustus 1914 werd de Cöln tot zinken gebracht tijdens een gevecht met de Royal Navy bij Helgoland. Van de 505 bemanningsleden dreven er circa 200 in zee, die mogelijk gered hadden kunnen worden, maar door dichte mist kon men ze niet vinden. Slechts 1 man, Obermatrose Adolf Neumann, wist in een gehavende kotter, een bijboot van de kruiser, het eiland Norderney te bereiken. Deze kotter is nu opgenomen in het moment. Verder zijn een anker en boegembleem van het in 1982 uit de vaart genomen fregat Köln F220 te zien. Het zesde schip met de naam Köln is nu in aanbouw en wordt in 2023 opgeleverd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz & Maurice Laarman
  • Foto's: Maurice Laarman